Coronavirüsten Önceki Son Büyük Salgın

Coronavirüsten önceki son büyük salgın hakkında kısa ve öz bilgiler

Başlıksız-1

İnsanlık tarihi trajedilerle doludur ve bu trajedilerin içerisinde salgınların yeri büyüktür. Coronavirüs salgınının etkili olduğu şu günlerde, akıllara “bir önceki büyük salgında ne olmuştu?” sorusu geliyor. Yine aynı şekilde olursa ne olur? Şartlar aynı mı değil mi? Aynı değilse bile, bu durum olumlu mu etkiler olumsuz mu?

Öncelikle salgınların eskiye nazaran daha hızlı yayıldığı üzücü bir gerçek. Dünyanın giderek küçülmesi ve dünya üzerindeki dolaşımın hem artması hem de hızlanması sebebiyle virüslerin yayılma hızı ve şekli arttı. Ancak, sağlık sisteminin gelişmesi, bilgi birikiminin artması, insanların bilinçlenme derecesinin eskiye nazaran artması gibi sebepler sayesinde, virüslerle mücadele arttı.

İspanyol Gribi

1918 -1920 yılları arasında ABD’nin New Mexico eyaletinde ortaya çıktı yada tespit edildi dersek daha doğru olur. Bu virüs h1n1 virüsünün bir alt türüdür ve yaklaşık olarak 1,5 yıl içerisinde 50 ile 100 milyon arasında insanın ölümüne sebep olmuştur. Bu sayı, dünya nüfusunun %15’ine denk gelmekteydi. İspanyol gribinin en ilginç özelliği ise yaşlı ve çocuklardan ziyade genç ve sağlıklı insanları etkilemiş olmasıydı. Yani coronavirüsünde gördüğümüz durumdan çok farklı. Bu salgının oldu yıllarda birinci dünya savaşının da yaşanması ile virüsün etkisi daha da artmıştır.

ABD’de 700 bin kişinin ölümüne sebep olan ispanyol gribi, sosyal izalasyonun öne çıkmasına sebep olmuştur. İnsanlar seferberlik halinde, buldukları her türlü kumaştan maske yamaya çalışmış ve günümüzde sosyal mesafe dediğimiz uygulamayı o yıllarda uygulamaya başlamışlar. Okullar, iş yerleri, eğlence merkezleri, lokantalar kapatılmış ve halka evde kalın çağrıları yapılmış. (aynı bugünlerde yaşandığı gibi) ABD’de yere tükürmek yasaklanmış ve yere tükürenlere ceza kesilmiş. Tabi eyaletlerde farklı uygulamaların olması sebebiyle farklı sonuçlar da ortaya çıkmış. Sosyal izolasyonun olduğu eyaletlerde vaka sayıları hızla azalırken, bu izolasyona sahip olmayan eyaletlerin durumu daha kötüye gitmiş.

İsmi Neden İspanyol Gribi

Birinci dünya savaşı yıllarında ortaya çıkan bu virüs ilk olarak ABD’de görülmüş olsa da adı İspanyol gribi olarak kayıtlara geçmiştir. Bunun sebebi; dünya savaşına katılan ülkelerde askeri sansürlerin olması, ülkelerin savaşa odaklanması ve bu salgını ihmal etmiş olmaları ama İspanya’nın savaşa katılmamış olması sonucunda bu salgını daha önce fark etmesi ve haberleştirmesidir.