Şifreli İletişim Uygulama ve Araçları

Şifreli İletişim Uygulama ve Araçları

Facebook Messenger, Instagram ve Twitter gibi uygulamalar üzerinden gerçekleştirilen iletişimlerin şifrelenmediğini biliyor musunuz?

Anlık iletişim uygulamalarından e-posta hizmetlerine ve tarayıcılara kadar farklı çevrimiçi iletişim araçlarında çevrimiçi gizlilik ve güvenlik aranmalıdır. Bir kişinin kişisel veri ve bilgilerinin üçüncü partiler tarafından ele geçirilmesi kişinin reklamlar aracılığıyla dijital manipülasyona veya siber saldırılara maruz kalmasına sebep olabilir. Milyonlarca kişinin kişisel veri ve bilgilerinin üçüncü partiler tarafından ele geçirilmesi ise kitlesel manipülasyonda kullanılabilir ve mega-saldırılara sebep olabilir.

Şifreli iletişim uygulama ve araçları kullanılarak çevrimiçi daha az veri paylaşımı yapılabilir.

VPN (Sanal Özel Ağ)

VPN programları ile şifreli iletişim kurulabilir. Bu şifreleme tam olarak hangi noktadan hangi noktaya gerçekleşir? VPN ile nasıl çevrimiçi gizlilik ve güvenlik elde edilir?

VPN programları bilgisayar, tablet, akıllı telefon, akıllı TV, oyun konsolu gibi cihazlarda kullanılabilir. Bir bilgisayara kurulan VPN programını aktifleştirmek için öncelikle VPN sağlayıcısının farklı yerlerde sunduğu VPN sunucularından biri seçilir.

Örneğin, VPN ile ABD’de sunucu üzerinden internete bağlanılabilir. Bunun için bilgisayar ve VPN sunucusu arasında tünelleme protokolleri ile sanal özel bir ağ oluşturulur. Bilgisayarın veri akışı VPN sunucusu üzerinden destinasyonuna varır. Bu sırada bilgisayarın internet protokol (IP) adresi VPN sunucusunun IP adresi ile gizlenir.

İnternet servis sağlayıcısı (İSS) hizmet sağladığı ağa bağlanan her cihaza IP adresi verir ve IP adresi üzerinden bu cihazdaki her çevrimiçi aktiviteyi kaydeder. Kaydedilen aktiviteler genellikle analiz edilir ve üçüncü partilere satılır.  VPN programı kullanıldığında İSS sadece VPN ile internete bağlanıldığını görür.

Otel, kafe, havaalanı gibi yerlerde sunulan Wi-Fi ağlarında VPN ile ağ üzerinde gizlilik ve güvenlik sağlanır. Siber saldırganlar VPN ile şifrelenen veri paketlerini göremez, kaydedemez veya değişiklik yapamazlar.

Güvenli Mesajlaşma Uygulamaları

Signal: Edward Snowden tarafından da kullanılan ve uçtan uca şifreleme sağlayan Signal ücretsiz ve kullanımı çok kolay. Açık kaynak koduna sahiptir. Bu yüzden, güvenlik açıkları her zaman uzmanlar tarafından kontrol edilir. Signal ile sesli ve görüntülü arama, grup konuşmaları, medya iletimi, arşivleme yapılabilir. Signal ile istenirse mesajların bir süre sonra kendini silmesi sağlanabilir.

Telegram: Telegram üçüncü partiler ile kullanıcı verilerini paylaşmaz. Kullanıcılar ‘’Gizli Konuşma’’ özelliğini aktifleştirdiğinde, mesajlar bütün cihazlarda otomatik olarak silinmek için ayarlanabilir. Ücretsizdir ve reklam göstermez.

iMessage: iMessage, uçtan uca şifreleme sunar. iPhone haricinde iPad ve Mac cihazlarda da kullanılabilir. iMessage’da tek endişe yedeklemelerin iCloud’a yapılması ve iCloud hesabının çalınması durumunda bunların ortaya çıkması olacaktır.

Threema: Bir milyondan fazla kullanıcısı olan Threema Android, iOS ve Windows cihazlarda kullanılabilir. Ücretli bir uygulamadır. Kayıt olurken herhangi bir bilgi istemiyor. Sesli aramaları, grup konuşmalarını, dosyaları ve hatta durum mesajlarını bile uçtan uca şifreliyor.

Güvenli Tarayıcılar

Popüler VPN şirketlerinden biri olan ExpressVPN, tarayıcılarda HTTPS Everywhere, uBlock Origin, Privacy Badger eklentileri ve VPN tarayıcı eklentisi kullanılmasını tavsiye ediyor.

Tor: Anonimlik ve gizlilik için Tor tarayıcısı kullanılabilir. Tor ağında iletişim anonimdir. Tor’un amacı kullanıcının gizliliğini sağlamak ve hassas verilerini güvende tutmaktır. Tor tarayıcısı ve VPN kullanımı internet üzerinde gizlilik ve güvenlik sağlayabilir.

Brave: Açık kaynak koduna sahiptir. Brave, HTTPS Everywhere eklentisi, yazılım bloklama, reklam engelleme ve takip engelleme eklentilerine sahiptir.

Mozilla Firefox: Oltalama ve kötücül yazılım koruması sağlıyor, ihbar edilen web siteleri ve sahte web siteleri engelliyor. Bir web site eklenti indirmeye çalıştığında uyarı sağlıyor.