The Elephant’s Foot (Fil Ayağı) Nedir?

Fil Ayağı Nasıl Oluştu?

26 Nisan 1986 günü gece yarısında saat 01:23’de şiddetli bir patlama meydana geldi. Yanlış yapılan bir test, kusurlu bir tasarıma sahip reaktör ve eksik bilgilerin bir araya gelmesi sonucunda yaşanan bu patlama ve hemen ardından yaşanan ikinci bir patlama, telafisi mümkün olmayan ve dünya tarihinin gördüğü en büyük nükleer felakete sebep oldu.

Yaşanan bu facianın ardından erimiş metallerin, nükleer atığın ve erimiş betonun birleşmesi sonucu oluşmuş bir yığın ortaya çıktı. Fil ayağına benzemesi sebebiyle The Elephant’s Foot (Fil Ayağı) adı verilen bu yığın, dünyadaki en tehlikeli maddelerden biri.

Bu yığının yanında 30 saniye kadar kaldığınızda baş dönmesi ve mide bulantısı ortaya çıkıyor. 120 saniye kaldığınızda iç kanama baş gösteriyor. 300 saniye ve daha fazla bir süre yanında kalırsanız 2-3 gün içerisinde ölüyorsunuz.

Fil Ayağı Fotoğrafının Hikayesi

Fil ayağı adı verilen bu yığının yaydığı radyasyon 10000 röntgen gücünde. İlk fotoğraf 10 yıl sonra çekilebildi. Aşağıda gördüğünüz bu fotoğrafı çekebilmek için özel bir robot kullanıldı. Görüntü kalitesinde yaşanan sıkıntının sebebi ise yoğun radyasyonun etkisi.

The Elephant’s Foot (Fil Ayağı) İlk Görüntüsü

Bu yığının yarattığı tehlike hala geçmiş değil. Ciddi derecede zararlı radyasyon yaymasının yanı sıra, aşağı doğru erimeye devam etmekte. Zemine zarar vermeye devam ederken aynı zamanda zeminin altında yer alan su kanallarına temas etmesi olası.

Böyle bir durumda ciddi bir patlama ihtimali gün yüzüne çıkıyor. Yeraltı sularına radyasyonun karışması da ayrıca bir sorun.
Uzmanlar aldıkları kararla reaktörün üzerini özel bir kaplama ile kapattı. Her ne kadar geçici bir önlem olsa da, önümüzdeki 100 bin yıl süresince radyasyon yaymaya devam edecek.