Piyasa Değeri En Yüksek 10 Kripto Para

BaC59FlC4B1ksC4B1z-1-4

Son zamanların en popüler yatırım aracı haline gelen kripto paralara ilgi de giderek artıyor. Bu ilgi veya bir başka deyişle bu talep artışı, kripto para piyasalarının değerini de artırmakta. Bu makaleyi yazdığımız esnada kripto paraların toplam değeri $743.191.080.428 olarak hesaplanmış durumda. Bu muazzam değerin içinde ön plana çıkan bazı kripto paralar mevcut. İşte bu yazımızda piyasa değeri en yüksek kripto paralara bakacağız.

1. Bitcoin (BTC)

Kripto paralar içinde ilk ortaya çıkan para birimi. Blockchain sistemini anladıysanız, burada yer alan verilerin yerinde kullanılanlardan sadece biri. Bilgi, belge şifrelenebildiği gibi para da şifrelenebilir. Aynı mantıkla sanal ortamda para oluşturulabilir.

Bu sayede bitcoin ortaya çıktı ve 21 Milyon adet ile sınırlandırıldı. Yeni bir bitcoin’in dolaşıma girebilmesi için 16 haneli bir şifreyi çözmek gerekiyor. Bu oldukça zor bir algoritma ve profesyonellik gerektiriyor. Peki bu Bitcoin algoritması nasıl bir şey:

Örneklendirmek gerekirse çok devasa büyüklükteki asal bir sayının kökünün son 5 rakamı belli.

12154858787845121248787887441121215498787878787887 45454551512369871215485878784512124878788744112121 5445252145874547
Bu devasa büyüklükteki asal sayının ne olduğu bulmanız ve bunu 16bit olarak şifreleme üzerine kurulu sistem. Bu şifreyi çözen kişi 12,5 adet bitcoin kazanıyor. Eğer şifreyi çözmekle uğraşmak istemiyrsanız ( ki zaten imkansıza yakın bir durum) satın alma yoluna gidebilirsiniz. Bitcoin satan sitelerden bitcoin alabilir ve değerlenmesini bekleyebilirsiniz.

Daha detaylı bir bilgi için bitcoin makalemize bakabilirsiniz.

2. Ethereum (ETH)

Sıradan bir para birimi gibi algılayabileceğiniz Ethereum, aslında diğer kripto para birimlerine göre oldukça fazla yenilik içeren bir dijital para birimi olarak karşımıza çıkıyor. Günümüzde değeri yükselişte olan Ethereum, değerini kısa zaman içinde arttırdı ve şimdi, Bitcoin’den sonra ikinci önemli pazar payını oluşturmakta.

Bu para birimi, Ethereum blok zinciri adı verilen bir teknolojik altyapıya sahiptir. Bu teknolojinin altyapısını Vitalik Buterin, 2013 yılında yapmıştır.

Buterin’e göre Ethereum, Bitcoin’in geliştirilmiş bir versiyonudur ve Aynı Bitcoin’de olduğu gibi Ethereum’da banka veya üçüncü bir kuruma ihtiyaç duymadan internet üzerinden anonim olarak ödemelerin yapılmasına olanak tanıyan, kendi kriptografik para birimine sahip merkezi olmayan bir ödeme ağıdır. Kodlanmış para işlemleri blok zinciri adı verilen ağda, herkes tarafından görünebilir bir şekilde saklanmaktadır.

3. Ripple (XRP)

2012 Yılında Ryan Fugger, David Scwartz ve Arthur Britto tarafından geliştirildi. Bu para biriminin kısatlması XRP’dir ve altcoin piyasalarından temin edilebilir. Kendi sitesinden de alım imkanı veren Ripple ortalama 5 saniyede fonlama yapabilmesi açısından rakiplerine fark atıyor.

Uluslarası Para Transfer Ağı görevi gören, kısa sürede işlem yapılabilen ve mining (madencilik) yapılamayan bir coin sistemidir.

Toplamda 100 Milyar XRP olarak sınırlandırılmıştır. Bu durumda değerinin bitcoin gibi artması beklenemez. BTC 21 Milyon adetle sınırlandırılmıştı. Ne kadar çok olursa değeri o kadar az olur ancak miktar olarak da çok satın alınabilir. Ayrıca işlem hacmi yüksek olacağından piyasada istikrar sağlaması ihtimali daha yüksektir.

Uluslarası alanda yapılan fonlamalarda XRP kullanılırsa hem zaman bakımından kazanç sağlanıyor hem de kesinti çok az oluyor. Bankacılık ve elektronik ticket sistemlerinde kullanılan güçlü şifreleme yöntemlerinden ecdsa ve ed25519 algoritmasına sahip olmasından dolayı diğer coinlere göre daha güvenli fon transferlerine olanak sağlayacağı düşünülmektedir.

Unicredit, ATB,UBS,Financial ve SHRB gibi dünyaca ünlü bankalar ripple kullanıyor. Bu bankaların yanı sırada Türkiye’den bildiğimiz Akbank ‘da Ripple kullananlar arasına girdi.

Daha detaylı bilgi için Ripple makalemize bakabilirsiniz.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

4. Bitcoin Cash (BCH)

Bitcoin blok zinciri için de çalışmış olan bir ekip tarafından kurulmuş olan Bitcoin Cash, şimdilerde bağımsız bir geliştirici ekibi tarafından kontrol edilmektedir. Market hacmi 41 milyar dolar seviyesindedir.

Bitcoin Cash, Bitcoin’e göre çok daha büyük bir blok boyutuna sahiptir ve bu sayede işlemlerin daha düşük ücretler ile yapılmasını ve daha hızlı onaylarla, daha fazla kapasiteye erişilmesini mümkün kılınmaktadır.

Bitcoin Cash’in karşı karşıya olduğu en büyük zorluk ise; değerli olabilmesi için işletmeleri hem Bitcoin hem de rakip ödeme ağını kabul etmeye ikna etmesidir.

Kasım ayı ortasında Bitcoin Cash kısa bir süreliğine Ethereum’un pazar payını geçti ve ikinci en değerli kripto para birimi oldu. Ethereum’un eski konumuna geri dönmesi üzerine Bitcoin Cash şu anda 4. sırada yer almatadır.

5. Cardano (ADA)

Ethereum’a rakip olabilecek durumda ve benzer bir sistemi kullanmakta. Daha yeni piyasaya çıkmış olmasına rağmen büyük bir taleple karşılaştı. Bu ilgi sayesinde kendisini ilk 10 kripto para arasında bulabildi.

Proje 2015 yılında “bilimsel felsefe” temelli ilk blok zinciri ağı olarak duyuruldu ve birçok akademisyen ve mühendis kuruluşunda rol oynadı. CEO’su Charles Hoskinson, Cardano’nun “sürdürülebilirlik, birlikte çalışabilirlik ve ölçeklenebilirlik” konularını ele aldığını ve bu sayede “eğlenceli bir yenilik” ten milyarlarca kişinin kullanabileceği bir sistem haline geleceğini belirtti.

Bu proje henüz tamamlanmış değil. 2018 yılının 2. çeyreğinde tamamlanması beklenen bu para biriminin değerinde de, bu duruma bağlı olarak bir artış beklenebilir. Önü açık kripto paralar arasında yer almaktadır.

6. NEM (XEM)

NEM adlı kripto para bir bitcoin 2,0 yapısındadır. Java ve Javascript ile kodlanmış bir sanal paradır. Mantığı  güvenilirlik üzerine yoğunlaşması, kolay kullanım ve daha az enerji harcaması olarak belirlenmiştir. POI adlı yeni nesil bir algoritma kullanmaktadır. 
Mart 2015 tarihinde piyasa giren NEM’in kısaltması XEM’dir ve altcoin borsalarında yer almaktadır. En geniş kapsamlı blok zincire sahip bir platform olarak görülmekte.

7. Litecoin (LTC)

Eski bir google çalışanı olan Charlie Lee tarafından oluşturulan Litecoin, gümüş kripto para olarak görülmektedir. Bunun sebebi ise Bitcoin’in altın olarak görülmesi ve Litecoin’e gümüş benzetmesinin yapılması.
2011 yılında oluşturulan bu kripto para, Bitcoin’e alternatif oluşturması için piyasaya sürülmüştür. İşlemlerin daha hızlı olmasını sağlamayı amaç edinirken, mining sistemini değiştirerek herkesin ağa katılmasını amaçlamıştır.

Litecoin ayrıca daha fazla para üretimi üzerine tasarlanmıştır. Bitcoin’in 21 milyon limitine karşılık Litecoin’in limiti 84 milyondur.

8. Stellar (XLM)

Stellar Lumens, 2014 yılında geliştiricilerden oluşan bir ekip tarafından oluşturulmuş bir kripto paradır. Mt Gox ve Ripple’in yaratıcısı Jed McCalebtarafından ortaklaşa kurulan Stellar Lumens, finansal kuruluşlar arasında ödemelere izin veren açık kaynaklı bir ağdır.

Ayrıca, “para birimleri arasında kesintisiz değişim ve herkesin düşük maliyetli finansal servisler kurmasına” imkan sağlayacak. Stellar, bankaları M-Pesa gibi ödeme platformlarına bağlayarak finansal kuruluşların ulaşabileceği alanı ve ölçeği artırmayı sağlayacaklarını da açıkladı.

Stellar para alışverişi için açık kaynaklı bir protokoldür. Sunucular, protokolün bir yazılım uygulamasını çalıştırır ve diğer Stellar sunucularına bağlanmak ve iletişim kurmak için Internet’i kullanır ve global bir değer değişim ağı oluşturur. Her sunucu, tüm “hesaplar”ın bir kaydını ağa depolar. Bu kayıtlar “defter” olarak adlandırılan bir veritabanında saklanır. Sunucular, hesap bakiyesini harcamak veya hesabın bir özelliğini değiştirerek hesapları bir durumdan diğerine taşımak için “işlemler/transactions” önerir. Sunucuların tümü, “consensus” (Konsensüs) adı verilen bir süreçle mevcut defterine hangi işlem setinin uygulanacağı konusunda anlaşmaya varırlar. Uzlaşma süreci düzenli aralıklarla, genellikle 2-4 saniyede bir gerçekleşir. Bu, her bir sunucunun defterinin eşitlenmesini ve aynı kalmasını sağlar.


Stellar Lumens coin nedir, ne değildir detayına girmeden önce nasıl çalıştığını bilmemiz gerekir. Stellar, fiat para birimi cinsinden olan ödemelere izin verir, ancak Lumens – XLM adlı kendi dijital para birimine de sahiptir. Geliştiriciler, Stellar ağını kendisinden ayırmak için bu ismi seçtiler. Lumens, DDoS saldırılarına karşı “güvenlik tokenleri” olarak görev yapmaktadır, çünkü Stellar ağı, fiat para birimlerini aktarmak için kullanıcıların az miktarda Lumens – 0.00001 XLM harcamasını gerektirir. Bu şekilde, Lumens, piyasaların daha küçük veya daha az likid olduğu döviz çiftlerine yönelik işlemleri kolaylaştırmak amacıyla köprü görevi görür.



(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});


9. IOTA (MIOTA)

IOTA’nın öne çıkan özellikleri madenci ve blok bulundurmamasıdır. Aynı zamanda işlemlerden ücret almaması da önemlidir. Bir kullanıcı her işlem yaptığında ağdaki diğer 2 işlemi doğrulamak zorundadır. Bu sayede her kullanıcı aslında bir madenci konumuna gelir.
IOTA blok zinciri adı verilen sistemi kullanması sebebiyle diğer kripto paralardan ayrılmaktadır. Bunun yerine “tangle” adı verilen bir teknolojik alt yapıyı kullanır. Bu sayede IOTA sıfır maliyetli ve çevrimdışı işlemlere olanak tanımaktadır. Microsoft ile yapılan anlaşma sayesinde bu para birimi ciddi manada talep gördü ve değer artışı yaşadı. 

Kripto para almak ve satmak için kripto para cüzdanınız olmalı. Binance’a Buradan Kayıt Olabilirsiniz. Binance ile ilgili hazırladığımız video’ya buradan bakabilirsiniz. Kucoin hakkında detaylı bilgiye ise buradan ulaşabilirsiniz. 


10.TRON (TRX)

TRON Coin, diğer altcoinler gibi bir para birimi. Bu para biriminin simgesi TRX ve Binance gibi sitelerden alınabiliyor. Singapur merkezli bir proje olan TRON Coin dünya çapında eğlence sektöründe var olmaya çalışıyor.

10 Milyondan fazla kullanıcısı olan Pei Wo APP ile partnerlik yapan ve bu alanda kendini geliştirmeye çalışan bir altcoin konumunda. Son olarak game.com adlı çevrimiçi oyun platformu ile stratejik bir işbirliğine imza attı.

Bu adımla beraber 2 gün içerisinde %150 fiyat artışına ulaştı. TRON’un yöneticileri sıklıkla oyun sektöründe olacaklarını da dile getiriyor. Eğlence sektörünün gelecekteki para birimi olması beklenen TRX’e ilgi de günden güne artıyor.

Son 2 saat içerisinde Binance’da işlem göre TRON Coin miktarının dolar karşılığı 2 Milyar olarak açıklandı. 2 Milyar dolar para, sadece 2 günde, bu altcoin için yatırım yaptı.Geçtiğimiz Salı günü TRON’un kurucusu Justin Sun, kişisel Twitter hesabı üzerinden NASDAQ’da listelenen dev şirketlerin TRON ile iletişime geçtiğini ve yakında çok büyüyeceklerini ifade eden bir tweet attı.Daha sonra ikinci bir tweet atan Justin Sun, “çok prestijli halka açık bir şirket” ile ortaklık kurulduğunu ve ayrıntıları gelecek hafta açıklayacağını söyledi.

Bu yazının kaleme alındığı saatlerde 0,20 Dolar seviyesinde olan TRX’in ilerleyen günlerde 1 Dolara kadar çıkması tahmin ediliyor. Her altcoinin kendisine has bir alanı var ve nasıl Ripple finans sektöründe öne çıkıyorsa, TRON’da eğlence ve oyun sektöründe ses getirmeye hazırlanıyor.

Daha detaylı bilgi için TRON yazımıza bakınız.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});