Karartma Bombaları – Güney ve Kuzey Kore Gerginliği

Güney Kore’de çok etkili bir silah gün yüzüne çıktı. Bu silah aslında bir bomba ve amacı elektriklerin kesilmesini sağlamak. Güney Kore’nin uzun zamandır üzerinde çalıştığı bu bombanın adı “karartma bombaları“. Elektrik santrallerine veya eş değer bir alana atılan bu bombalar, elektriklerin kesilmesine neden oluyor.

Günümüz teknoloji çağında enerji olarak elektrik çok önemli. Alt yapıdan üst yapıya, hatta yakın bir gelecekte arabalara kadar olmazsa olmazımız olacak. Ülkelerin güvenliği, ekonomisi ve hatta insanların yaşaması için elektriklere ihtiyacımız var.

Hava yollarından, askeri tesislere ve hatta asansörlere kadar hayatımızın her alanına tesir eden bu enerji, her ne kadar gıda gibi birincil olmasa da, varlığına muhtaç haldeyiz. İşte bu durumu gören Güney Kore devleti karartma bombası olarak adlandırılan bir bombayı ürettiğini açıkladı. Hatta açıklamakla kalmadı kanıtladı.

Bu bombanın benzerini 1991 yılında Körfez Savaşı’nda ABD deniz kuvvetleri kullanmıştı. Buna ek olarak 1999’da NATO’nun Sırbistan’a karşı kullanmasını da sağlamıştı. Şimdi ise Seul Yönetimi bu bombaları Kuzey Kore’ye karşı kullanılabilir hale getirmeye çalışıyor.

Güney Kore – Kuzey Kore Savaşı

Spartan 3000 adı verilen bir oluşum Güney Kore tarafından oluşturulmuştu. Bu oluşumun amacı Kuzey Kore lideri Kim Jong‘un öldürülmesi. Bu çalışmaya destek olması için karartma bombalarının kullanılması da düşünülmekte. Tabi daha çok K.Kore’den gelecek bir saldırıya karşı kullanılması için planlanıyor.

Koreli bir yetkili ise yapmış olduğu açıklamada ” bombaların her an üretilebilecek aşamada olduğunu” duyurdu. Aynı yetkili açıklamasının devamında ” Kuzey Kore’den herhangi bir tehtid henüz yok ancak temkinli olmalıyız” dedi.

Kaynak:
http://www.add.re.kr/
https://www.vox.com/world/2017/9/12/16296758/south-korea-north-korea-military-spartan-3000
http://english.yonhapnews.co.kr/search1/2603000000.html?cid=AEN20171008000600315