Youtube Bloke Tutar Nedir? İşleyişi Nasıl?

Youtube Bloke Tutar Nedir?

Bloke Tutar Ne Zaman Karşımıza Çıkar

Youtube’da içerik ürettiğimiz zaman, karşımıza bazı sorunlar çıkabiliyor. Bu sorunların başında da telif sorunu geliyor. Ürettiğiniz içerik bir başkasına aitse, telifle ilgili bir uyarı mesajı alıyorsunuz ve o videonuzdan para kazanma özelliğinin kapandığını görüyorsunuz. 

Böyle bir durumla karşılaştığınızda, youtube tarafından size bir itiraz hakkı tanınıyor. Bu hakkı kullanarak itirazda bulunabiliyorsunuz. Eğer itirazda bulunursanız, para kazanma kısmına baktığınızda BLOKE TUTAR yazısını göreceksiniz. 

Hangi Şartlarda Telif Bildirimine İtiraz Edilmeli

Youtube için ürettiğiniz içerik %100 size aitse, size karşı uygulanan Content ID başvurusu  yani Telif başvurusuna itiraz edebilirsiniz. Bazı zamanlarda telifsiz müzik sitelerinden indirilen müzikler sorun oluşturabiliyor. Bu sorunların temelinde atıf yapılmaması yada eksik atıf yapılması gibi nedenler karşımıza çıkıyor. Telifsiz olarak indirdiğiniz müziklerin kime ait olduğu, nerenden temin edildiği gibi bilgilerin yer aldığı paylaşım kısmının direkt olarak kopyala-yapıştır yöntemi ile youtube açıklama kısmına eklenmesine dikkat etmenizde yarar var.

Bloke Tutarın İşleyişi Nasıl?

Videonuzla ilgili Content ID hak talebinde bulunulduktan sonra, iki şekilde yanıt verebilirsiniz. 

  • Hiçbir şey yapmayıp videonuzla ilgili hak talebine izin vermek: 5 gün sonra, bekletilen gelirler hak talebinde bulunan kişiye aktarılır. 
  • Hak talebinde bulunulduktan sonra ilk 5 gün içinde itiraz sürecini başlatmak: Bu durumda reklamlar gösterilmeye devam eder ve hak talebinde bulunan kişi itirazınızı incelerken videodan elde edilen tüm gelir beklemede tutulur.
  • Hak talebinde bulunulduktan 5 gün sonra anlaşmazlık sürecini başlatmak: İtiraz tarihinden itibaren elde edilen gelirler beklemede tutulur.
Telif atılan içeriğin elde ettiği gelirler youtube tarafından başka bir hesapta bekletilir ve haklı olan tarafa iade edilir. Böylece, yaşanması muhtemel hak kaybının önüne geçilmiş olunur.
 

Bir Content ID hak talebine itiraz ettiğinizde, hak talebinde bulunan kişi bilgilendirilir ve kendisine itirazı yanıtlamak için 30 gün tanınır. Bu sırada, reklamlar gösterilmeye devam eder ve videodan elde edilen tüm gelir beklemede tutulur.

Hak talebinde bulunan kişi, itirazı birkaç şekilde yanıtlayabilir:

  • Hak talebini iptal etmek: İtirazınızı haklı bulması durumunda hak talebini geri çekebilir. Videonuzla ilgili başka hak talepleri bulunmadığı sürece, itiraz süreci sırasında elde edilen gelir size aktarılır. 
  • Hak talebini onamak: Hak talebinin hâlâ geçerli olduğunu düşündüğü takdirde talebi onayabilir. Hak talebinin yanlışlıkla onandığını düşünüyorsanız kararı temyiz edebilirsiniz.
  • Telif hakkı nedeniyle yayından kaldırma talebi göndermek: Videonuzu YouTube’dan kaldırmak için telif hakkı nedeniyle yayından kaldırma talebi gönderebilir. Bu durumda, hesabınız telif hakkı ihtarı alır.