Daha İyi Wifi Ayarı İçin Yapılması Gerekenler

Kablosuz ağların en önemli sorunu internet hızı ve bağlantı kopmaları ile yaşanmaktadır. Bu sorunlar internet kullanıcılarını oldukça sıkıntıya sokabiliyor. Son yıllarda kaliteli modemlerin piyasaya çıkması ve 5GHZ bandının oluşmasıyla birlikte wifi kalitesi ve kablolu bağlantı arasındaki farklar giderek azalıyor.

Bu yazımızda Wifi çekim gücünü ve hızını artırmak için yapılması gereken küçük rütuşlardan bahsetmek istiyoruz. Harfi harfine uygulandığında hız artışının gözle görülür bir şekilde artacağını umuyoruz.

Wifi Hızı Nasıl Artırılır?

  1. Genelde modemin altında yada yanında yer alan “IP:192.652.xxx…” şeklinde görülen bölümü tarayıcınızın adres çubuğuna yazın. Karşınıza çıkacak olan kullanıcı adı ve şifre de yine modemin altında yada yan kısmında yer almaktadır. (daha önce kullanıcı adı aldıysanız onu yazmalısınız)
  2. Açılan sayfada yer alan menüden kablosuz ağlar kısmını seçin.
  3. Benzersiz bir SSID yani Wi-Fi adı belirleyin ve SSID gizle seçeneğini pasif halde bırakın.
  4. Eğer 802.11 ac bir modem kullanıyorsanız burada tüm protokollerin bulunduğu seçeneği işaretleyin. Eğer kullanmıyorsanız ve evinizdeki kablosuz bağlantı kuracak cihazlar yeni model ise; kablosuz modunu N only modunu, değil ise b/g/n modunu seçin.
  5. Kanal bant genişliği bölümünde ise eğer modeminiz 5GHz ise burada 20/40 MHz’yi eğer 2.5GHz ise sadece 20 MHz‘yi seçin.
  6. Kanal seçimini yapın.
Son madde oldukça önemli. Kanal seçimi nasıl yapılır, neye göre yapılır? Burada yer alan otomatik seç kısmı genelde tercih edilen kısımdır ancak otomatik seçim oldukça olumsuz seçimler yapabilir. Bu sebeple belli bir kanalı seçmek çok daha verimli olacaktır.

Kanal seçiminde bağlantı hızı ve sinyal kalitesi önemli faktörler ve bu seçimi yapabilmek için bazı verilere ihtiyaç var. İşte bu verileri elde etmek oldukça kolay. Android kullanıcıları için WIFI analyzer adlı program indirilebilir. Bu programı açtığınızda sinyal kalitesi en yüksek olan kanalı görüp, onu seçerek işlemimizi tamamlayabiliriz.

Sol tarafta yer alan resimde CH 11 yazan kısım 11.kanalın en iyi kanal olduğunu göstermekte.
Windows kullananlar WifiInfoView adlı programı bilgisayarına yükleyerek benzer bir yöntemle en iyi kanalı öğrenebilir.

Mac‘te ise “alt” tuşu ile Wi-Fi simgesine tıklayın. Açılan menüde “Kablosuz Ağ Tanıları” bölümü açın. Kablosuz Ağ Tanıları açıldığında durum çubuğundaki Pencere>Tara seçeneği ile Wi-Fi kanallarını görüntüleyebilirsiniz.

Kanal seçiminin ardından diğer adıma geçin. Kimlik doğrulama yönetiminden WPA2‘yi ve WPA şifrelemesinden AES‘i seçin.

 
Son olarak şunları unutmayın;
 
Modeminizin uzaklığı, aradaki oda ve duvar sayısı, modemin yakınında yada cihazınızın yakınında yer alan elektronik eşyaların varlığı sinyal kalitesini doğrudan etkilemektedir. Bu sebeple, verimli olarak internet kullanmak istiyorsanız, modeminizi evin orta kısımlarında kullanmaya özen gösterin. Modem çevresinde sinyal kesici etki yapabilecek cisimlerin bulunmamasını sağlayın.
Ve çok küçük bir öneride bulunmak istiyorum. Eğer evinizin içinde kapılarınızı doğru açı ile konumlandırırsanız ( yarı açık gibi ) wifi kalitesinin artabileceğini unutmayın. Çok ciddiyim, bizzat tarafımdan denenmiştir. 🙂

1 thought on “Daha İyi Wifi Ayarı İçin Yapılması Gerekenler

Comments are closed.