5G Nedir? Ne İşe Yarar? Ne Zaman Hayatımıza Girecek?

5G’yi ele almadan önce, G harfinin anlamına bakalım. G harfi generation kelimesinin kısaltılması ile oluşmuştur. Generation ise Türkçede jenerasyon yada nesil olarak adlandırılabilir. 5. Nesil anlamına gelen bu teknolojik gelişme, internet alanında büyük bir evrime neden olacak.

1990’ların ilk yarısına kadar 1G geçerliydi. 2000’li yıllara geldiğimizde 2G kullanıma geçti. Türkiye’de ilk kez 2G yaygın olarak kullanılmaya başlamıştı. 2000-2010 yılları arasında 3G yürülüğe girdi ve 2009’dan sonra 4G ile tanıştık. Tabi bu yıllar başlangıcı belirtmekte. Türkiye’de çok sayıda kullanıcı bu tarihlerden daha sonra yeni nesile geçebildi.

2020 yılına girdiğimizde 5G‘nin yaygın olarak kullanılması planlanıyor. 2018’de az da olsa kullanıma sunulacak olsa da, işin uzmanları topluma yayılması ve bizlere ulaşması 2020’yi bulacak diyor.

Buraya kadar zamanından ve anlamından bahsettik ama ne olduğu konusunda soru işaretleri olabilir. Daha açıklayıcı olabilmek için bazı verileri sizlerle paylaşalım. 3G teknolojisi saniyede 28 Megabit hız sunmaktaydı. 4G ile birlikte 1000 Megabit’e kadar çıktı. Bu gelişme oldukça önemliydi ve internet hızlarını ciddi manada artırdı.

Peki 5G bize ne sunacak? 

5G ile birlikte 1000 Megabit hıza ulaşılabilecek. Yanlış duymadınız. Saniyede 1000 megabit hız. Yaklaşık olarak 1 gb’lık veri 1 saniyede indirilebilecek.

Megabayt (MB) bilgisayarlarda kullanılan, 1.048.576 bayt (1024*1024 bayt) anlamına gelen bir ölçü birimidir. Alt ve üst birimleri: 1 MB = 1.024 KB (kilobayt) 1GB = 1.024 MB (megabayt)

Ayrıca bir önemli husus daha var. 5G’nin dağıtılmasında WIFI sinyalleri de kullanılacak. Böylece kesilme ve bağlantı sorunları büyük ölçüde ortadan kalkacak.

5G üzerinde yapılan çalışmalar şu alanlarda yoğunlaşmış durumda;

  • İçerik 
  • Kontrol 
  • Algılama ve 0.1 milisaniye düzeyinde cevap verme
5G Devriminin neler getireceğine de kısaca değinelim. Bu teknolojinin en güzel örneği insanların sinir sistemi. Bildiğiniz üzere, bir yere dokunduğumuzda, sinirlerimiz aracılığı ile beyne iletilen bu dokunma algısı sayesinde biz dokuduğumuzu ve neye dokunduğumuzu anlayabiliyoruz.
Örneğin, pürüzlü bir duvara dokunduğumuzda parmaklarımızın ucunda yer alan sinirler anında beyne iletiyor ve biz duvara dokunduğumuzu çok hızlı bir şekilde anlıyoruz. Mesela 2g-3g gibi teknolojilerde 3-4 saniye sonra algılıyorsak, 4G’de 1 saniye sonra algılamaya başlıyoruz, 5G’de ise 0.1 saniyenin bile altında algılama hızına ulaşıyoruz. Tabi bu süreler birer örnek ama anlaşılması için gerekliydi.
Bu hız sayesinde bir doktor ABD’de yaşarken, özel bir bilgisayara geçip internete girebilir ve oldukça hassas bir ameliyatı Türkiye’deki hasta üzerinden yapabilir. Robot kollar sayesinde ve sinir sistemine yakın hıza ulaşan internet sayesinde, hassas bir ameliyat bile yapılabilir hale gelecek.
En önemli gelişme trafikte karşımıza çıkacak. Akıllı arabalar sayesinde şoförsüz olarak yolculuk edebileceğiz. Bu sistem günümüzde kullanıma açıldı. Tesla ve benzeri şirketler sayesinde sürücüsüz otomobiller hayatımıza girdi.
5G ile birlikte bu otomobillerin internete daha aktif ve genel anlamda bağlanacağı ve trafikteki tüm araçların, trafik verilerinin an ve an paylaşılacağı bir düzene geçilecek. Trafik sorunun en önemli nedeni olan insan kusuru bu sayede minimum seviyelere çekilmiş olacak. Aşağıda yer alan video 5G sayesinde trafik akışının nasıl olabileceğini bizlere gösteriyor. 


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Tüm bu gelişmelerin yanında kablosuz internet ağı daha çok ön planda olacak hatta bir süre sonra kablolara elveda diyeceğiz. Telefonların da yapısı değişecek. SMS ve Telefon etme özelliklerine gerek kalmayacak. Yeni nesil telefonlarda sadece mobil hizmetler olacak ve konuşma ile mesajlaşma işlemleri internetten yürütülecek.
Zaten bunu yapıyoruz diyenleri duyar gibiyim. Whatsapp gibi uygulamalarla günümüzde her türlü ihtiyaç görülebiliyor ancak yeterli gelmiyor. Bağlantı sorunları, hız sorunu ve dosya paylaşımları hala büyük problem olmaya devam ediyor. Yakında bu sorunlar ortadan kalkacak ve muazzam bir mobil internet ağına sahip olacağız.
Son gelişmeler ise şöyle, Intel markası 2019 yılında 5G modemleri piyasaya süreceğini açıkladı. Güney Kore 2 yıl içinde 5G’ye geçecek ve 5 yıl içinde yaygınlaştırmış olacak.

Türkiye bu tür konularda hep geride kaldı, 3g,4g gibi uygulamalarda 7-8 yıl gibi gecikmeler yaşandı ancak 5G’de bu durum değişecek. 5G hizmeti yapısı gereği daha küresel bir amaç benimsemekte ve Türkiye’de ister istemez bu durumdan etkilenmekte.

2019’da olmasa da 2021-2022 gibi 5G’ye geçme şansımız yüksek. Bu konuda ilk kez öncü çalışmalar yapılıyor. Umarız bu sefer öncü ülkelerden olmayı başarabiliriz çünkü 5G teknolojisi, önceki nesillere oranla evrim niteliği taşımakta. 3 ve 4G’de bu tür bir gelişme yaşanmamıştı, sadece daha hızlı internet kullanımı olarak görülmüştü. 5G ise hayatımızı tamamen değiştirecek.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

1 thought on “5G Nedir? Ne İşe Yarar? Ne Zaman Hayatımıza Girecek?

Comments are closed.