Mars’ta Yaşarsak Vücudumuz Nasıl Etkilenir?

Mars’ta Yaşarsak Vücudumuz Nasıl Etkilenir?

Amerikalı bilim habercisi ve bilim programcısı Bill Nye‘a göre insanlığın Mars’ta yaşaması zor ancak yaşamayı başarırsa, insan vücudunda ne gibi değişiklikler olacağı konusunda bazı fikirleri var.

Mars ve Dünya birbirine benzer ama bir o kadar da farklı gezegenler. Mars’ın yer çekimi Dünya’nın yer çekiminin %38’ine denk gelmekte. Bu durum insanları önemli ölçüde etkiliyor. Örneğin; Mars’ta dünyaya gelen bir insanın kalbi Dünya şartlarına uyum sağlayabilecek kadar kuvvetli olmayacaktır. Bu durumda Mars’ta doğan bir insan Dünya’da yaşayamayabilir.

İşin kötü tarafı ise Dünya’dan Mars’a gidenlerin bir süre sonra Mars yer çekimine göre dönüşüm geçirecekleri ve Dünya’ya dönemeyecekleri. Yer çekimi kan dolaşımı, kas gücü, kemik yoğunluğu ve buna benzer değişimlere neden olmakta.

Mars’a gitmek mümkün olsa bile orada kolonileşmek pek mümkün değil. Dünya ortamına alışmış bir canlının evrimleşme süreci oldukça yavaş olacağından Mars’a alışana kadar hayat son bulacaktır. Ancak orada doğum yapan bir insanın çocuklarından oluşan bir kolonileşme belki mümkün olabilir.

Bir diğer öneri ise Mars’ı Dünya’ya benzer şekle getirmek. Oldukça zor olsa da hava basıncı, ekoloji, atmosfer, topografi ve sıcaklık gibi özellikleri Dünya’ya benzeterek orada yaşamak mümkün olabilir. Ne olursa olsun kısa vadede Mars’a yerleşmek mümkün olmasa da gelecekte neler olacağını bilemeyiz.

Bill Nye’ın açıklamalarının tamamına ulaşmak isterseniz bu adresi kullanabilirsiniz.