Harita Üzerinden Fırat Kalkanı Operasyonu

Haberleri izliyoruz ancak bazen kafamız karışabiliyor. Kim nereyi hedefliyor, amaç nedir? Bu yazımızda Fırat Kalkanı’nın amacını ve taraflarını kısaca anlatmaya çalışacağız. Umarız sizin içinde faydalı bir yayın olur.
Öncelikle yukarıda gördüğünüz haritayı ele alalım. Bu harita Fırat Kalkanı Operasyonu’nun yapıldığı alanı göstermekte. Sarı renkli alanlar PYD‘yi (pkk’nın Suriye kolu), yeşil renkli alanlar Özgür Suriye Ordusu‘nu ve Kırmızı renkli alan ise Esad güçlerini göstermekte. Geri kalan gri alan ise Işid kontrolü altındaki bölgeler.
Türkiye sınırında yer alan yeşil renkle gösterilen alan, şu an Öso’nun bulunduğu ve TSK’nın desteklediği operasyon alanı. Bu alanın önemi ise PYD’nin iki bölgesi arasında kalan son bölge olması. 
PYD’nin amacı bu iki bölgesini birleştirmek ve böylece akdenize bir adım daha yaklaşmak. PYD’nin kısa ve uzun vadeli hedefleri var. Bu hedeflerden kısa vadeli olanı tüm PYD bölgelerini birleştirmek, PYD’ye ait olmayan ancak belli bir güç altında da olmayan bölgeleri kendi himayesine katarak alanını genişletmek.

Bu amacı Işid ile mücadele altında gerçekleştirmekte. Bölgeye uzak olan ve gücü sınırlı olan Esad’ın bu bölgede egemenliği pek bulunmuyor. IŞİD ile PYD arasında yaşanan mücadele ise ABD ve müttefiki birçok ülke tarafından PYD yanlısı olunarak destekleniyor. PYD’de bu sayede topraklarını genişletirken, elde ettiği topraklarda yaşayan diğer azınlıkların bölgeden sürülmesini sağlıyor. Böylece hem nüfus üstünlüğü hem de egemenlik haklarını artırıyor.
Kısa vadede gerçekleştirmek istediği bu amaçları, ABD’nin desteği ile yaparken diğer yandan ise uzun vadeli amaçlarını kollamakta. Uzan vadeli amaçlar bizim egemenlik haklarımızın tamamen ihlali olarak görülmekte.
Üstte gördüğünüz harita PYD’nin amaçladığı gelek planından bir kesit. Görüldüğü üzere Hatay’ın Amanos dağlarını sınır olarak görüp, güney ve doğusundan akdenize açılma uzun vadeli hedefler arasında. Bu arada El Bab ve Cerablus’un alınması da bir diğer hedefti.


Peki Türkiye neyi amaçlıyor?

Türkiye, ÖSO ile birlikte önce Membiç’i alarak PYD’nin gidişatına bir set oluşturdu ancak bu set aşılması kolay bir setti. El Bab bölgesini kullanarak yine de amacına ulaşabilecek bir PYD var. Bu sebeple Türkiye’nin hedefinde El Bab bölgesi bulunuyor.
Bu bölgenin (şehrin) alınması ile birlikte PYD’nin batıya gidiş hayali bitmiş olacak. Aşağıda Esad ve ÖSO’nun hakim olması, El Bab’ın daha da güneyine inmelerini engelleyecektir. PYD’nin ve Türkiye’nin son şansı İŞİD’in elinde olan El Bab’ı almak. Bu sebeple bölge oldukça gergin ve sıcak.
Üstte gördüğünüz harita Türkiye’nin Fırat Kalkanı Operasyonu’nda gerçekleştirmek istediği ilk amaç. Araya baraj örüp iki kantonun birleşmesini engelleyerek PYD’yi durdurmak. Daha sonra Membiç’i hedefleyip PYD’yi Fırat nehrinin doğusuna itmek.


Peki kim kime dost kime düşman?

Herkes IŞİD’e düşman, en kolay kısım burası ancak geri kalan kısım oldukça karmaşık ve anlamsız bir birlikteliği göstermekte. Bu karmaşık ilişki ve çıkarların savaşı bölgeye uzun bir süre huzurun gelmeyeceğinin en açık kanıtı.
Şimdilik ateşkes görüşmeleri olsa da bu görüşmelerin bu karmaşık şema içerisinden sağduyulu bir şekilde çıkması bir mucize. Böylelikle anlıyoruz ki Türkiye ve bölge ülkeleri daha çok sıkıntı çekecek ama bu sıkıntıları uzun vadede lehimize çevirmek içinde mücadelesini sürdürecek.
Bu arada PYD’nin en uzun planı nedir derseniz, tabi ki Kuzey Irak ve Türkiye’nin günedoğusunun da yer aldığı büyük bir Kürdistan devleti kurmak. Bununla ilgili bir harita çizmek istemedim ama siz zaten çok iyi biliyorsunuz. 
Bir hastalığın erken teşhisi ne kadar önemliyse tedavi yöntemleri de bir o kadar önemlidir. Maalesef Türkiye olarak Suriye politikasında teşhisler önce yanlış çıktı sonra ise geç kalındı. Umarız tedavi için geç kalınmamıştır ve bu süreç kararlılıkla sürdürülecektir.